Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2019. je održana od 13. do 16. studenoga 2019. godine u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu. U sklopu Izložbe predstavljeno je ukupno 290 izložaka, u različitim kategorijama, iz 31 države sudionice Izložbe te 151 poslovni plan.


Posebno zanimljiv program Izložbe na TERA Tehnopolis štandu je bio treći dan, 15. studenoga 2019. godine. Najbolji poslovni planovi su izloženi pred stručnim žirijem. Učenici i studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć I-Dare e-alata za pisanje poslovnih planova te uz pomoć svojih mentora. Ovogodišnji GRAND PRIX za najbolji poslovni plan je osvojile su studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nives Sić, Sanja Antunović, Ana Čolak i Andrea Gregurec, s poslovnim planom Horse Spirit for Human Health.

Osim učenika, studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru programa „Okusi i tradicija Slavonije i Baranje“.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019. za najbolju inovaciju je dodijeljen studentu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Armandu Filiću, za inovaciju Smart Solar Systems, dok je posebna nagrada od strane Saveza hrvatskih inovatora dodijeljena Josipu Užareviću za najboljeg izlagača u kozmetici s linijom kozmetičkih proizvoda.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade te besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera, kojeg organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

Upravo natjecanje Budi uzor® nudi priliku da kroz različite simulacije, putem savjeta stručnih ljudi okusimo barem dio realnosti koja nas vjerojatno čeka u svijetu poduzetništva. Pripremajući se za ovo natjecanje naučili smo kako napisati kompletan poslovni plan te izložiti isti pred žirijem u roku od 3 minute. Ne želimo reći da je natjecanje bilo teško za nas, već želimo reći da je ovo natjecanje bilo poučno za nas. Saznati što sve možemo kao tim ili kao pojedinac u kratkom periodu, koliko smo spremni uložiti napora u ono što radimo je saznanje koje ne dobivamo na svakom koraku. Stoga, ovim natjecanjem ne samo da smo upoznali svijet poduzetništva, nego smo upoznali i sami sebe.“, rekli su Mario Komljenović i Mario Šilović, finalisti natjecanja Budi uzor®.

 

POPIS NAGRAĐENIH 2019.:

BUDI UZOR®

Poslovni planovi

Posebne nagrade

INOVA®

Posebne nagrade Saveza hrvatskih inovatora

Dobitnici medalja na štandu TERA Tehnopolis/HUIP – Seniori

Dobitnici medalja na štandu TERA Tehnopolis/HUIP – Juniori

 

Isti dan, 15. studenoga 2019. godine, održan je događaj EIT Food Awareness Day. Događaj je imao za cilj promovirati aktivnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora koje se provode u okviru projekta EIT Food, inicijative koja se provodi u tematskom području „hrana“. U okviru događaja održana je i panel rasprava na temu „Što je potrebno za razvoj konkurentnog i održivog poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru?“.

Izložba je također bila prigoda za održavanje niza poslovnih razgovora, mjesto za pronalazak partnera, kupca, dobavljača ili djelatnika. TERA je u sklopu Europske poduzetničke mreže – EEN, koja omogućuje poduzetnicima izlazak na europsko tržište, održala sajam poslovnih mogućnosti te savjetovanje o intelektualnom vlasništvu i načinima zaštite istog u okviru programa IPR Help Desk.